Monday, November 30, 2009

Aksi Cik Alya

Tengok le gaya cik alya ni...cam ni ler dia bila aku bawa dia memain kat playground ni...dasat ko tak terkejar aku...cepat benor dia ...pantas ...panjat sana sini...kot cik ain aku tak der la takut sangat...sbb cik ain dah pandai bawa diri...awak tu kecik lagi dik...kita pulak yg jadi gerun bila tengok cik alya tak reti dok diam cam tu...boleh darah tinggi ai tau...smpi kan ada sorang nyonya tu kata ' aiyaaa byk aktif laa...talak takut punya budak' ...hehehee...aku senyum jer lerr...nak jwb apa lagikan...lu tengok sendiri laaa...
Tengok le gaya cik alya...org gelongsur sambil baring...dia lak gelongor meniarap cam ni...suka hati ler dik...apa2 pon layaaaaaaaaaaaaan....

video


Photobucket

Sunday, November 22, 2009

Semuanya tentang mereka...

Ain ~ 2 tahun 10 bulan

Suatu malam ketika aku sedang memberi cik alya ubat, tiba tiba cik ain datang menghampiri sambil memegang dahi ....

cik ain: mummy kakak aman (demam) laaa
aku: kakak tipu ni...tak panas pon..mana ada demam.
cik ain: alaaaaaaa..betul ni..kakak aman laa..nak ubat bleh tak??
aku: mana boleh..ni ubat batuk adik...kakak tak batuk..tak bleh minum laa.
Korang tau apa cik ain jawab???? lebih kurang cam ni laa cik ain punya jawapan sambil buat drama sikit...
cik ain: uhuk..uhukk..uhuk! (buat2 batuk)..ha tu kakak batuk dahh..bleh la kakak makan ubat ekk.
aku: ???????????? .
Bijak la kan cik ain ni sekarang, kalau bab bercakap, pergh ...sepatah kita tanya...berpatah2 dia menjawab...mmg petah sungguh...dah mcm budak umur 4 tahun bercakap...sikit pon tak pelat....syukur alhamdullilah...

Pantas sungguh masa berlalu, sedar tak sedar..cik ain dah nak masuk 3 tahun dah januari depan..rasa mcm baru je smlm lahirkan cik ain, tengok cik ain mula bertatih kemudian berjalan smpi la sekrg ni dah pandai berlari...;)...seronok tengok cik ain membesar depan mata...di tambah lagi dgn sifat ceria cik ain...mmg hidup ni tak pernah sunyi dgn keletah dan gurauan cik ain...kadang2 kalau kat tempat keje rasa mcm nak balik cepat je...sbb rindukan cik ain....

Lagi satu...bila dah besar ni kuat benor merajuknya...pantang silap sikit...tarik muka 14...muncung sedepa...siap bg jelingan tajam lagi....lagi2 kalau cik ain nak sesuatu...kalau kita kata jgn or tak payah...merajuk la nnt ...pujuk la mcm mana pon ...mmg tak jln laaa....nak tak tunggu je smpi rajuk dia reda...baru la ok....dan aku sedang membayangkan bila besar nnt ...dah jadi anak dara...lagi teruk agaknya peel merajuk cik ain.....anak perempuan kan kalau merajuk sure akan lari masuk bilik...berkurung tanda protes....adakah aku akan alami sitausi mcm ni???? huh jauh benor laa melayang fikiran aku ni...;)

Walaupon cik ain kuat merajuk, tp cik ain pandai ambil hati dan memujuk ...kadang2 bila aku marah2., cik ain selalu pujuk2 aku...
cik ain: mummy jgn la marah...tak baik tau ...kakak sayang mummy...mummy jgn marau tauu...
Pastu cik ain datang peluk2 aku ...kalau korang...korang terharu tak??...aku terharu sungguh...mmg tak jadi terus nak marah2...
Bila aku tanya....
Aku: Kakak sayang adik tak???
Cik ain: sayang...kakak sayang adik, sayang mummy, sayang papa...sayang ashraf (cousin dia)...


Itulah cik ain...buah hati aku yg pertama...untuk ain...mummy rindu..sayang kamu ....sayang hingga ke hujung nyawa....

Alya~1 tahun 5 bulan

Ni tentang cik alya pulak, semenjak dua menjak dah besar ni...mcm2 ragam la yg ada pada cik alya...oh y cik alya dah pandai sebut beberapa perkataan antaranya tatak (kakak), papa, ummy (mummy), pi (tepi), beg, andi (mandi), anaaaaaak (tak nak)....byk lagi tp aku tak baper nak ingat sangat laa...sbb perkataan tu pon kuar secara spontan dr mulut cik alya.....

Kadang2 cik alya suka sangat nyakat cik ain..kalau cik ain dok syok tengok tv...ada le akal dia nak ngusik...selalunya cik alya akan buat dek je berdiri depan tv...saja nak bg cik ain bengang...adakalanya cik alya amik remote pastu main tekan je channel apa2...pastu hangin la cik ain...leh jadi gaduh tuu..nak tak nak aku le yg jadi referee tak bergaji..;)

Bab gaduh pon cik alya terer gak..selalunya kalau gaduh ngan cik ain...cik alya ler yg menang...ganaskan ...cik alya kalau dia geram sangat...dia main gigit jer...tak pon tarik rambut...selalu gak ler cik ain kena gigit....sampai lebam2...sian kakak...sikit pon cik ain tak membalas....paling tidak...cik ain menangis je laaa....

Itulah cik alya...buah hati aku yg bongsu ...ye ker bongsu???? untuk alya....mummy rindu...sayang kamu...sayang hingga ke hujung nyawa...

Photobucket

Friday, November 13, 2009

Alhamdullilah ...rezeki anak anak..

Semuanya datang dari ALLAH...rezeki berlipat ganda yg keluarga aku perolehi ni semuanya atas kehendakNYA. Segalanya ingin aku kongsi bersama dan ingin aku ceritakan dalam blog ini...tujuannya bukanlah untuk menunjuk-nunjuk atau bangga...riak jauh sekali ...cuma aku ingin berkongsi kegembiraan ini dgn mencoretkannya di dalam blog yg tak seberapa ni...

Kita mulakan dgn en. papa. Dalam tahun ni jer 2 kali en. papa dapat kenaikan jawatan yakni kenaikan pangkat....kalau dah pangkat naik sure la gaji pon naik kan...Alhamdullilah rezeki anak anak semua tu...mummy pon suka gak ler...

Kali petama en. papa dpt kenaikan dlm bulan Julai hari tu...selepas tamat tempoh percubaan selama 3 bulan then dpt ler confirmation letter awal Oktober baru baru ni...kira ok la kan dah confirm...kalau dulu jawatan en. papa Senior Chef De Partie ...selepas dapat kenaikan ni jawatan en. papa adalah Jr. Sous Chef ( secara rasminya masuk management) maknanya dah tak leh claim2 OT ni....kalau dulu leh laa...la ni lu fikir la sendiri...

Pastu dlm minggu lepas en. papa bawa balik satu lagi surat kenaikan pangkat...perghh giler aku kata (dlm hati Alhamdullilah...pangkat naik gaji of coz la naik jugak..ni la part yg aku suke sangat) hehehhe...takkan tak smpi sebulan confirm utk kenaikan pertama dah dapat surat kenaikan pangkat lagi...konfius gak aku ni....en. papa kata 'biasa ler org harapan' ....pastu aku sambung lak.....'emm pasni bawa le tikar bantal dok kat hotel' sure le kena keje teruk ni....masa semua abis kat hotel laa...org keje hotel ni life dorang 85 % abis kat hotel je...ko dah berlaki kan org keje hotel...ko kena reda laaa....weekend pon ko sensorang kat umah layan anak2...apo nak buek...laki ko kalau boleh 24 jam kena ada kat hotel..huhuhuhuhuu...sian aku kan...sian lagi kat anak2....kurang dpt belaian papa...sbb tu la anak2 aku kalau ngan papa dorang...manja tak hingat.....mana taknya pepagi en. papa dah gi keje...baliknya dah kul 11-12 mlm...anak2 pon dah tido...sbb tu la cik ain kenkadang sanggup tahan ngantuk sbb nak tunggu papa balik dr keje....

Lupa nak bgtau kali ni jawatan en. papa dah jadi Sous Chef...kenaikan berkuatkuasa 1 Disember 2009...wahh dah bagus ni...gaji pon boleh tahan ( rezeki anak2 kan) InsyaAllah hujung bulan doblas ni en. papa dpt bonus...ko bayangkan kalau dpt 2 bulan bonus jer ngan tangga gaji yg ada sekarang ni ...perghh lumayan bebb...aku dah mula congak2...dah mula listkan apa yg aku nak beli...tetiba lak aku jadi mata duitan ni...hua hua hua org kata rezeki jgn di tolakkan...kan...

Yang kedua lak ...nak citer pasal aku ....kalau en. papa naik pangkat...aku pon tak nak ngalah gak...agaknya dah rezeki aku dan keluarga kot.......tahun ni aku pon dapat gak kenaikan gred/pangkat ...tahun lepas aku cuba tp tak berjaya...tahun ni syukur Alhamdullilah aku berjaya...maknanya gaji aku pon naik juga ler....kenaikan pangkat aku effective 1st Nov 2009...bermakna bulan ni aku dapat gaji baru laaa...yezzzzzzzzzzaa suke suke....Alhamdullilah....syukur...syukur di atas segala kurnianNYA....

Tiba2 lak aku teringat...awal tahun 2008...kami sekeluarga sepatutnya berhijrah...nak menetap di Kota Kinabalu sbb en. papa dpt offer keje kat Karambunai Resort..tapi tak jadi sbb agak sukar utk aku memohon pertukaran....ramai lagi staff yg kena Q ...kalau nak cepat kena cari staff kat KK yg nak tukar suka sama suka dgn kita. Agaknya kalau jadi tukar ke sana...leh tak en. papa dpt apa yg dia dapat sekarang???...atau sampai sekarang en. papa masih ngan jawatan SCDP. Sebagai seorang isteri...aku dapat rasa yg masa depan en. papa cerah di sini (di tmpt kerja sekarang) ..dan aku doakan semoga kejayaan demi kejayaan sentiasa bersama en. papa. Kepayahan hari ini adalah untuk kesenangan di masa hadapan.

Photobucket

Tuesday, November 3, 2009

Gosok jgn tak gosok!

Hari sabtu lepas gi beli barang2 dapur kat mydin Subang...dah jadi kebiasaan cik ain laa...mesti nak beli mainan...asal shopping je...ada je la barang mainan yg cik ain berkenan...dlm hal ni cik alya pon untung juga la...sbb apa yg cik dapat...cik alya pon akan dapat sama supaya bila kat umah nanti aku ngan en. papa tak pening dan tak perlu nak jadi refree tiap kali cik ain ngan cik alya gaduh berebut mainan. Tapi selalunya gaduh gak sbb cik ain slalu conquer semua mainan termasuk mainan cik alya...boleh pulak dia kata kat adik 'kakak simpan dulu ek..esok2 kita main ek'...hehhehee
Dapat le mainan yg ada iron ni utk cik ain...siap ada iron board lagi tu...teramat suka la sbb kat umah cik ain mmg suka main iron...selalu iron aku tu cik ain amik buat iron baju2 dia..ada sekali tu cik ain siap on suis lagi...nasib aku perasan cepat...kalau tak mau melecur tangan cik ain...tu pon cik ain tetap tak serik2 gak....
So kawan2 ...meh la tengok cik ain dok iron seluar ni...beria ia ko...hehehe....siap sengih je bila dia perasan yg aku dok rakam gelagat dia dok meg'iron' baju tu....


video
harap maaf mutu visual kurang memuaskan.

Photobucket

Sign My Guestbook