Thursday, May 21, 2009

Menuju Puncak bersama Ain

Pehal lak ni menuju puncak kekdahnya...heheheee sebenornya ehh ni citer si ain, kalau korang nak tau masa demam AF7 melanda ...pergh kemain lagi dak ain ni...kira kategori peminat fanatik ler...hari2 dia je la yg dok layan diari AF7..langsung aku tak leh tukor channel lain..kalau aku tertukar channel je...majuk manjang...siap tarik2 muka muncung 14 inci...hehehhee...itu citer dia tengok diari...konsert pon dia layan gak...ko ulang la 3-4 kali pon..ain tetap layaaaaan jer....
Masa dak ain ni tengah dok layan ulangan konsert mlm senin lepas...sempat ler aku shoot video ni...video dak ain tengah dok menari lagu menuju puncak....half way jer ok...kelakar lak tuu....siap buat sign no. 7 guna jari...alah macam bebudak AF 7 buat masa dorang nyanyi menuju puncak tuu....bila dia dah perasan aku dok shoot dia tengah menari terus dia malu2 alah...capai penyapu kat tangan aku ...kekonon nak wat microfon..padahal nak cover malu...heheheeee

Ni la clip rakaman utk tatapan korang...maaf le kalau visual dan audio kurang memuaskan. maklum la hasil kerja amatur yg shoot guna camera hp je....

video

Monday, May 18, 2009

Fotokids Gathering

Gathering lagi...sabtu lepas 16/05/09, kali ni buat kat Komplek 3C, Bandar Sunway bersebelahan dgn Sunway Pyramid...tempat ok..indoor, so tak ada ler merbahaya dan senang ibu bapa nak mengawasi anak anak..tp gathering kali ni bg aku kurang meriah banding dengan last year punya gathering...Meriah ke tak, tapi si ain bukan main lagi...sampai kat sana dia lupa dah mak bapak dia....berlari sana sini...gelak ketawa ngan rakan2 sebaya dia...dr permerhatian aku ain ni mmg jenis yg pandai bawa diri...tak ada nak berkepit ngan aku jer...tp lain lak si alya...mmg tak reti dok diam...merangkak sana sini....paling dia suka kacau baby norlie ...;)
Ada gaya chef la ain ni...teruja mummy tengok cara ain pegang pisau...macam ni dah boleh tolong mummy masak kat umah ni...


Tekunnya alya dok perhati akaknya...


Anak dara aku yg sorang ni kalau bab berposing serah le kat dia..tengah dok potong bahan tu sempat lagi dia buat pose muka tersengih tu...heheheee


Alya dan Aqish


Kawan baru ain...suka ain melayan budak ni main bubbles...dan budak ni pulak siap suruh ain peluk dia masa nak amik gambar..siap cakap 'peluk abg..peluk abg' ...hahahahahaaaa


Tengah leka dok buat coloring.


Ain dok ushar Kandar...ishh dia sorang je boy kat sini..


Alya yg dok sibuk nak kacau baby...jenuh aku dok mengejar alya...merangkak sana sini..sampaikan aku tak berkesempatan nak sembang2 ngan ibu2 yg lain..


Gambar beramai-ramai sebelum balik...gambar ni nnt akan keluar dlm Pa&Ma, insyaAllah dlm bulan Ogos nnt... tungguuuuu....kitaorg balik dlm pukul 12 lebih....tu pon jenuh mengajak si ain...dia tak nak balik...hahahahhaaa....

Friday, May 15, 2009

Cuci Jamban

Alahai kena tag la pulak ngan Liyana...ermmm ngeri gak nengok soklannya...lagi ngeri aku rasa nak menjawabnya...jawab soklan exam pon tak ngeri cam ni...iye ke??? Ishh jenuh gak ler memikiorkan camner kekdah jawapannya...kan senang kalau soalan ni dlm bentuk objektif...kan kan kan ;) ...

Setelah di nilai dan di telitikan...ini ler jawapannya ....sila le baca yer

1. Bila Kali Terakhir Cuci Toilet???
Emm..bila yek...adeh lupa le pulak...maklum ler aku ni bab2 cuci toilet ni mmg payah sikit laa...kat umah yg rajin cuci toilet en. papa ...selalunya time mandi tu dia sental le sekali mana yg patut...kena tanya dia ler yekk...bilanya last dia cuci...;)

2. Pencuci Apa yg Digunakan???
Selalunya en. papa akan gunakan apa yg ada kat depan mata...heheheh bab ni aku tau sangat laa...tiap kali masuk bilik air kalau bau semerbak syampoo ke...body cream ke....aku tau ler en. papa baru lepas sental toilet...kdg2 aku wat2 tanya 'pa, sental bilik air pakai syampoo yekk???.... kalau dia jawab ngan senyum simpulnya...haa betul laa tuu....padan la syampoo umah aku selalu cepat habis...heheheheee

3. Dalam 1 Minggu, Berapa Kali Mop Lantai???
Lantai kat umah di mop setiap hari...uwaahhh rajinnya aku ni yek..leh percaya ke???... yg sebenor ehh tukang mop tu bukannya aku ler tp siapa lagi kalau bukan en. papa ....selalunya di mop pada waktu mlm..lepas balik keje...anak2 dah tido...kdg aku pon dah tido time en. papa mengemop lantai ...

4. Apa Tugas Terakhir Anda Sebelum Menjelang Malam???
Apa yekk??? ermmm balik keje ambik anak2 kat umah babysitter..peh balik umah lakk...on tv...nengok le apa yg patut...kdg2 gaduh ngan si ain ..alahh gaduh2 manja jer...pehtu guling2 ngan anak2 ..peh tu dlm kul 8-9 camtu aku tidurkan si alya...bila alya dah tido aku pon masak le apa yg patut utk ain makan..

5. Apa Menu Hidangan Makan Malam Paling Simple???
Soklan yg paling aku suka nak jawab....hehehehee ....apa lagi roti telur ler ...

6. Minuman Selalu dibuat Waktu Pagi???
Air kosong je...hahahhaa ...terus terang la ye...aku mmg jarang buat bfast pagi kat umah...mana nak siap bfast...siapkan anak lagi...siapkan diri sendiri lagi...

7. Sebelum tido Apa Yang Akan Dilakukan???

Iron baju utk pakai gi keje esoknya...ni la yg paling last sekali aku buat sebelum tido...bila semua keje dah beres..anak2 pon dah tido ....

8. Harus Jawab Tag...
Aku nak tag sapa yekk??? sorang cukup la yekk ...pada yg kena tag tu sila la yer...jgn malu2...jawab le soklan2 ni dgn sejujur jujurnya yer....

~Zana


Jawab jgn tak jawab ....hehehehe :)

Monday, May 11, 2009

Happy Mother's Day

A Mothers Day message to all the pretty mothers out there ......

"A mum is a rose whose petals are soft....
A mum is a lily whose stem is tall & strong...
A mum is a person who is never wrong...
A mum is a person you should love forever ...trust her..believe her & never doubt her.."

"It would take a thousand workers to build a castle, a million soldiers to protect a country but only one woman to build a happy home..."

Happy Mothers Day...may happiness always be with you & all your wishes come true....

Telatah Si Adik




Gaya Santai

Kalau entry lepas aku bercerita pasal si kakak...entry kali ni aku nak cerita pasal si adik pulak
.
Adik dah semakin bijak sekarang ni...macam yg dia nak explore....kakak pon nampak suka sangat sbb dia dah ada kawan untuk main sesama...kawan untuk bergaduh...yg ni la yg paling kerap sekali....bila bergaduh selalunya ain la yg kalah...hahahahaaa

Gaya si adik yg brutal...sengih puashati

Alya....

1. Dah pandai memanjat...pantang lepa je...tengok2 dah dok atas kerusi...
2. Dah boleh berdiri dan melangkah sikit2..selalunya dia pegang tepi dinding ke...pegang kerusi ke...
3. Dah pandai bergaduh dgn kakak...selalunya kakak ler yg kalah..sbb tiap kali bergaduh..sure kakak kena gigit ngan adik....hehehehee
4. Dah boleh makan macam2...apa yg kita makan semua dia nak...
5. Dah ada 6 batang gigi...2 kat bawah...4 lagi kat atas....sbb tu la sekarang ni dia tengah mengila menggigit org....
6. Dah boleh sebut ma..ma..ma, pa..pa..pa ...
7. Dah pandai pegang botol susu sendiri bila minum susu...senang sikit le keje aku...hehehee
8. Kalau dengar muzik ke...tengok iklan tv ke...dia dah pandai...mana yg dia suka tu leka je dia tengok...pastu siap goyang2 badan lagi...
9. Kalau dengar org kata bye2...alya cepat2 lambaikan tangan
10. Suka main hp...dpt je hp terus lekap kat telinga sambil mulut cakap 'looo...looo,' kdg2 tak dpt hp..remote tv pon jadi laa...
11. Suka sengih kat org ...hehehee

12. Suka mengamuk...bila dia mengamuk tu yg aku tak tahan....bengis siot....heheheheee

Friday, May 8, 2009

Telatah Si Kakak


Gambar2 ni dah lama aku simpan...baru hari ni rasa nak upload dlm blog...aku ni rajin baca blog org...terutama blog yg tulisannya gila2 sikit....bila baca tu leh gak buat hilang stress....
kali ni nak story pasal kerenah anak2 aku....bebudak tengah membesar...banyak la ragam dan peelnya...adakala buat aku rasa geram sangat...adakalnya ragam dan peel dorang la yg buat hidup aku ceria....dan masa ni la aku akan rasa betapa indah dan bahagianya menjadi seorang ibu...



Ain sekarang dah makin besar....dah ada ciri2 anak perempuan....tak lama lagi jadi anak dara laa...hehehe...tak sabar lak aku nak nengok ain jadi anak dara...heheheheee

Ain ....

1. Dah pandai bercakap...becoknya mcm makcik2 jer..mcm2 soalan dia tanya...aku lak yg tak larat nak menjawab...tp best jugak layan bebudak cakap ni...
2. Pantang tengok aku bersiap...suka sangat nak kacau...apa yag aku pakai sumer dia nak....lipstik aku dah berapa batang patah di keje kan ain....semua nak mcm mummy...nak pakai tudung mcm mummy...nak bawa handbags mcm mummy....bila aku tanya 'kakak lawa2 ni nak gi mana'?...selamba je dia jawab ' nak gi work ..naik bus...mcm mummy' hahahahahaaa
~~bas= LRT..kan aku hari2 gi keje naik lrt....hari hari gak ain ngan papa yg hantar aku ke LRT station...

3. Dah pandai memberontak, merajuk...kalau tak dpt apa yg dia nak merajuk sakan laa...siap tarik muka muncung sedepa....hahahahaaaa
4. Suka sangat menyanyi... dgn penuh perasaan tu..tak kira la lagu melayu ke english ke...tapi dengar bunyi hujung2 jer la...paling suka lagu ' di bius cinta' ...asal dengar lagu ni mesti dia kata 'cicakman mummy ..cicakman' ...kan lagu soundtrack cicakman tuuu
5. Dah pandai mengadu/bercerita...asal balik dr umah bbsitter je ada je la cerita dia nak ngadu....
~~kira bagus la kan...budak2 mana pandai bohong..kan kan
6. Dah pandai cakap kat telefon...hari2 nak call mak tok...nak cakap ngan mak tok....
7. Dah pandai berdikari...pakai baju sendiri...seluar sendiri...pampers je mummy pakaikan lagi...
8. Susah nak tengok ain pakai skirt....dia lebih suka pakai jeans ngan t shirts
9. Last but not least...makin nakal...suka nyakat adik...bila adik nangis ain pandai pujuk adik ....




Wednesday, May 6, 2009

Bantal Busuk Ain Hilang

Semalam aku EL sbb bawa adik aku ke HKL sbb dia mengadu kat aku kaki dia bengkak balik...setahun yg lepas dah pernah jadi mcm ni...hampir 2 minggu kena tahan kat wad....sejak dr tu 3 bulan sekali mmg kena buat follow up check up ...dan ubat mmg kena ambil tiap2 bulan....memula dulu mmg suspect buah pinggang, tp bila buat test blood dan urine test...tak ada apa...
So semalam adik aku kena masuk wad sbb doc nak buat blood test lagi....
Masa ke hospital ni ain ikut aku...alya aku tinggal je kat babysitter....kalau berjln ain memang akan bawa bantal busuk dia....dan aku akan simpan bantal tu dlm beg sandang ain ...ntah mcm mana semalam ain minta nak pegang bantal busuk dia...masa nak naik lif pergi ke wad aku perasan lagi bantal busuk tu ada kat tangan dia...then bila hubby aku pergi ambil keta ....aku ngan ain dok la kat ruang menunggu tu....seingat aku masa ni aku tak perasan lak bantal busuk ain dah tak ada....ntah masa bila lak tercicir...aku sedar yg bantal busuk dia tak ada masa lepas makan....lebih kurang 1/2 jam keluar dari kawasan hospital....kitaorg masuk balik kawasan hospital ...pergi cari kat ruang menunggu tu dgn harapan dapat jumpa semula bantal busuk ain...tp hampa...aku sedih sangat...ain kejap2 tanya "mana busuk kakak?"...hancur luluh hati aku....aku cuba pujuk dia bgtau bantal busuk dia dah tercicir ...dan hilang kat hospital...memula dia mcm faham apa yg aku cakap....tp lama kelamaan dia tanya balik soalan yg sama...Ya Allah...menitis air mata aku...rasa bersalah yg amat sangat...sbb masa bantal busuk tu hilang ain bersama2 dgn aku...dan kalau aku tak lalai...bantal busuk ain takkan hilang atau kalau aku terperasan cepat yg bantal busuk ain dah hilang...maybe boleh jumpa semula kot ...ermmm i wish if i could turn back time.....ain sayang, maafkan mummy ye.

Balik ke rumah ...aku bg ain bantal lain sbg ganti bantal busuk dia yg hilang tu...aku pujuk2 dia...memula dia pegang elok la...pastu dia baling bantal tu...aku ambil bg semula kata dia then aku cakap....

Aku " bantal busuk ain hilang...ain pakai bantal ni ye.."
Ain "tak nak....nak busuk mummy...mana busuk kakak..."

Sayu suara ain, aku peluk ain, buatkan dia susu....masa dia minum susu aku bg bantal busuk ganti tu kat ain...hopefully dia akan pegang...nampak berkesan sikit laa...lepas minum susu dia lupa kejap pasal bantal busuk dia....dia leka main2 ngan adik dia.....

Petang adik aku call bgtau doc suruh dia balik....tak payah stay kat hospital.....malam sikit dlm kul 8 cam tu kitaorg keluar gi ambil adik aku kat HKL....aku pesan kat adik aku tengok le kat lobby kot2 ada nampak bantal busuk ain....aku story la kat dia yg bantal busuk ain tercicir...tapi hampa....kesian ain hilang bantal busuk kesayangannya...sejak lahir smpi sekarang ...smpi umur 2 tahun 4 bulan ain berulit ngan bantal busuk tuuu....ke mana saja dgn bantal busuk tu...dah mcm nyawa dia....tetiba sekelip mata bantal tu hilang...aku sendiri pon rasa sedih sangat2....

Dan malam tadi ...sekali lagi hati aku tersentuh...dlm kul 3 pagi ain terjaga dari tidur...aku ni pulak jenis yg boleh terasa tiap kali anak2 aku terjaga masa tidur...aku tengok ain bangun duduk sambil mata dia melilau cari sesuatu...tangan dia teraba2 atas tilam....then aku tanya

Aku " kakak cari apa"?
Ain " busuk kakak mana" sambil mata dia terkebil2 tengok aku dlm gelap....

Aku bangun tidur sebelah dia...pujuk dia elok2...aku bg bantal kecik lain sbg ganti ....ain langsung tak nangis...tapi raut wajah dia mmg nampak sedih sangat2...masa aku dok pujuk tu dia dia peluk sambil tengok muka aku dgn wajah yg sayu....hati ibu mana yg tak tersentuh ....ain macam resah gelisah je...tak boleh nak lena....tiba2 dia dengar bising2 org dok tengok bola kat mamak depan umah aku ni...

Aku " ish bisingkan ...org tengok bola ni..kakak nak tido la..kan"
ain angguk je sambil memandang sayu kat aku
Aku " kakak nak tengok bola"?...ain angguk jer
Aku " jom..kita dok kat depan yek..tengok bola ngan papa...kakak bawa bantal ni ..tido sebelah papa ok"...

Ain angguk pastu bangun dan ikut aku pi kat depan tv ....mujur la masa ni papa dok layan bola...kalau tak harus aku la yg teman kan ain tengok bola.....pastu aku sambung tido.....sedar2 jer dah 6 pagi...aku jengok kat luar...dua beranak tu dok lena tidur ....

Hati aku jadi sayu lagi bila aku renung wajah ain....
Ain...maafkan mummy.....

Sign My Guestbook