Thursday, October 21, 2010

The Chimney @ Tanjung Kubong Labuan

Terletak di suatu kawasan tinggi di Tanjung Kubong adalah sebuah struktur terkenal ‘Chimney’ – dengan bata merah tersusun 106 kaki tinggi, ia dikaitkan dengan zaman perlombongan Labuan. ‘The Chimney’ dibuat daripada lebih 23,000 bata merah yang diimport dari England. Struktur ini merupakan stail British yang biasa ditemui.

Untuk sekian lama, ‘The Chimney’ dianggap sebagai satu aci pengudaraan. Bagaimanapun, penemuan terbaru menunjukkan bahawa tiada kesan asap or pembakaran bagi mencadang penggunaannya sebagai serombong. Galian terperinci mendedahkan bahawa terdapat 12 lapisan batu-bata dibawah permukaan. Struktur ini terletak pada satu kawasan batu kapur yang mengandungi kaolin atau lempung tembikar, yang menyediakan asas kukuh.

‘The Chimney’ masih dianggap sebagai suatu misteri pada hari ini. Terdapat banyak hipotesis yang telah dikemukakan bagi membongkarkan misteri ini. Sesetengah pendapat menyatakan bahawa ianya sebuah rumah besar yang tidak siap. Terdapat juga pihak yang mengatakan bahawa ia adalah sebuah rumah api pagi kapal-kapal yang berlalu. Pada zaman kegemilangannya, sebuah penempatan didirikan di kawasan berhadapan laut yang terletak dibawah ‘Chimney’. Ia telah digunakan sebagai menara loceng untuk menandakan kedatangan kapal-kapal kepada penduduk disitu. ‘Chimney’ telah menjadi satu teka-teki yang menarik minat para penduduk tempatan dan juga pelawat-pelawat.

ni la menara chimney..org dedulu guna ni sebagai rumah api, penunjuk arah utk kapal2 nak berlabuh kat labuan...

ni tangga nak ke atas chimney tu...utk pasang api la kot kaaan...

ni ai la posing depan chinmey....lihat lah diri ku ...selim kan...hua huaa huaaa....perasan abis...

Gitu lah kisahnya pasal chimney...



Photobucket

Wednesday, October 20, 2010

Trip To Labuan - Part 2

Ni 2nd day kat Labuan pulak...jalan2 kat bandar Labuan...bukan besor benor sangat pon Labuan ni...ko pusing2 situ gak...ko sesat barat pon...ko akan jumpa gak jalan pulang ...so jgn le wisau ek...

tengok la budak dua badik ni...cik ain kekonon nak bergambar mesra la ngan cik alya...sikit punya sengih cik ain...tp cik alya nampak sangat sengih dlm terpaksa...purak2 saja...nak amik hati akak dia la tuu..

ni gambar kat chimney Labuan...berdekatan dgn bekas lombong arang batu zaman dedulu....nak tau apa dia Chimney...jap lagi ai citer ek...

ish yg belakang tu nampak nau overnya...posing mengelitis...hehehehe

dalam lombong arang batu...scary gak...w/pon just replika je...hazab jugak le org dedulu koje kat dlm ni...

Serba sedikit kisah kami sekeluarga bercuti di Labuan...tak der la menarik sangat..tp amat bermakna utk kami coz suka tengok anak2 gembira.



Photobucket

Tuesday, October 19, 2010

Trip To Labuan - Part 1

Cuti raya hari tu panjangkan...takkan nak dok kat kg je kan...mula la berfikir mana nak abiskan masa dan abiskan duit...hehhee...ikut kepala hotak aku yg tk berapa nak betul ni mcm nak gi kundasang sbb teringin nak gi Pine Resort tu...pastu nak berendam lagi kat hots spring ranau...pastu leh singgah kat gerai2 jual sayur kat kundasang...rindu permandangan kundasang yg mendamaikan...tp kalau suh aku dok situ selama2nya...huhuhuuhu...ai tak sanggup you...ai dah biasa hidup di kota metropolitan gituu...ceh ngada2 sekeh kang....

Di sbbkan dah pernah sampai Ranau n Kundasang...terpaksa la kansel plan ni...frust ai tau..berangan sudah nak berendam kat kolam air panas....nak bergambar kat gerai2 jjual sayur kat Kundasang itew.....tp nan hado je...hasrat ai tak kesampaian...hhuhuhuu....sebagai ganti en. papa cadang we all ke Labuan...emm ok jugak la kan...so sebulat suara la...akhir Labuan jadi pilihan....kita org tak pergi berempat...anak2 buah 2 orang dan MIL aku ikut sekali....sekali sekalakan...meriah sikit laa....

Esoknya pepagi lagi dah bangun...tp ya la...kat sana kan pepagikan sejuk...so jadi terlajak la...cadang nak keluar awal sbb nak kejar feri jam 8.30am kat Port Jesselton KK..tp apa nak buat kitaorg smpi lewat je sikit ...feri dah pon lepas...nak tak tak nak kena tggu feri kul 1.30pm...so menunggu la kitaorg dr kul 9am smpi kul 1.30pm...huhuhuuhu
ni kat area port la...biasa le bebudak ni asyik posing je kerja dorang...

posing lagi gitu..suka bebenor cik ain ngan cik alya..maklum le ada cousin dorang yg ngikut...idak ler mike bosan ek..dek kerana kebosanan menunggu feri selama 4 jam lebih tu...dorang abiskan le masa ngan sessi fotografi ...masa ni la ai wish ai ada DSLR...huuhh...

feri udah sampai....mcm feri langkawi kan...perjalanan dr KK ke Labuan mengambil masa selama 3 jam...bayangkan...ai tido bangun tk sampai lagi...tido lagi ...bangun tak sampai lagi...3 kali tido beb...baru la sampai...betapa bosannya...

kat area port...sebelum nak naik feri posing dulu....agenda wajib kheeeeeen...

sampai Labuan sudah...dah kul 4.30 pon kitaorg sampai ...gedeguk gedebak sampai hotel..kemas2 apa yg patut...rehat...mandi manda...kuar je dr hotel kul 6 lebih sudah...hari pon dah gelap.....1st day tu tak kemana2 le...just jalan2 cari makan je la...

2nd day....di sbbkan susah nak jln sana sini naik public transport...we all sewa le sebuah kereta gen2 ngan harga RM 100 utk satu hari...

2nd day ni dah kat War Memorial ...cam cuak gak le nak turun bergambar...actually tu bukan kubur sebenar pon ...just memorial....kat batu putih tu ada le tulis nama2 askar yg terkorban....

Setakat ni dulu la yer....part 2 akan menyusul kemudian...banyak sangat gambar..nak kena edit dulu...happy viewing....

Photobucket

Sunday, October 17, 2010

Raya 2010

Salam ceria buat semua...rindukan blog ai tak?? perasan la...sapa le nk baca blog ai yg nan hado ni kan...w/pon tk der org nak baca ia ttp nak story morry kenangan hari raya yg baru berlalu...punya la lama ai simpan gambar2 ni...malas tak terkata nak meng'hapdet' blog nan hado ni...tp demi tidak menghampakan semua ai hapdet la sikit2 ye...org kata ala kadar gitu....tahun ni ai beraya di kampung halaman en. papa di Kota Belud, Sabah...lama juga la kat sana...dlm 11 hari gitu...ent3 ni dah agak basi sikit...tp harap uols semua layaaaaaaaaaaan

ni gambar ai ngan en. papa di pagi hari raya..jgn di tanya mana anak2ku pergi...sesungguhnya mereka sedang leka bermain dan tk berminat nk bergambar ngan mak ayah mereka..hhuhuhuhuu...sedihkan

ni dia dua badik yg susah sangat nak bergambar..ntah bila la dorang posing berdua cam ni..elok lak tu dok atas tangga....kakak dan adik yg nampak sebaya dlm gambar...

ain n cousin irfan n cousin fadila

ain, alya, cousin irfan n cousin fadila

kawan bermain dan kawan bergaduh...hehehe

Ni je la gambar yg ai dpt hapdet...mato ai dah ngantuk ni...lenkai ai hapdet lagi....tunggu ent3 ai ke labuan pulak ye...tadaaaaaaaa


Photobucket

Friday, July 2, 2010

Si kecik yg nakal

Ni adik saya cik alya...saya panggil dia si kecik yg nakal...sbb apa saya panggil mcm tu?? sbb adik saya ni suka buat mummy saya pening kepala...kdg2 saya kesian kat mummy saya....adik saya kalau mengamuk huru hara dunia di buatnya...suara dia menangis leh gegar umah flat 5 tingkat yg saya duduk ni...hehehehee
Saya suka main2 ngan si kecik ni, kadang2 elok ...kadang2 gaduh jugak...si kecik ni suka amik menan saya...apa yg saya pegang semua dia nak (saya pon sama jugak...selalu buat perkara yg sama kat aidk saya...heheeee) bila adik saya dah geram saya le jadi mangsa...kena cubit laa..kena gigit laa...masa ni la mummy saya kena jadi referee...sian mummy saya...penat woo jadi referee...kadang2 mummy pon kena gigit ngan adik......bila dah reda saya yg kena marah sbb kacau adik..huhuhuhuhuu

nakalkan adik saya...abis huru hara mcd tu....

little chef....adik saya berangan nak jadi macm papa (ya la tu dik nnt leh masak utk kakak ek...;))

si kecik ketawa besar nmpk...sukanya diaa sbb dia baru lepas gaduh ngan saya

si kecik budget cute la posing mcm ni...hehehehee

shomelkan adik saya

Begitulah kisah si kecik yg nakal ini...w/pon dia nakal saya sayang adik saya sepenuh jiwa saya..kalau dia tak der sunyi sepi hidup saya....dia je satu2 adik yg saya ada dlm dunia ni..adik kakak sayang adik hingga hujung nyawa...hehehe

-Ain-

Photobucket

Sunday, June 27, 2010

Alya 2nd Birthday

Cepat betul masa berlalu, 25hb May yg lalu genaplah 2 tahun usia cik alya...dah besar anak mummy yg sorang lagi ni....ptg tu sms en. papa tanyakan kek utk cik alya...en. papa kata dun wori...tggu je...Mlm tu dgn tabahnya aku pon menunggu en. papa balik...cik ain ngan cik alya aku dah mandikan sesiap...cadang aku lepas je potong2 kek cik alya...aku nak bawa dorang gi makan McD...akhirnya en. papa pon sampai dgn membawa sekotak kek .....betapa sukanya cik alya....

tadaaaaaa...ni la dia keknya ...di dtgkan khas dr shangri la hotel....kwn en. papa yg buatkan...sedaap seh ....cik alya sangat suka sbb ada mickey mouse di atas kek iteww...

sibuk je cik ain nak numpang sekaki....

wajah2 ceria...i likeeeeeeeee

saya dah 2 tahun laaa....tp jari tunjuk 5 ...apa2 la dik...

ni masa kitaorg nyanyi lagu birthday...sipu2 cik alya...emm ntah dia paham ke tidak ..

tetiba birthday girl takut ngan lilin...api2 katanya...last2 cik ain yg tiup ...hari jadi sapa ni???

birthday girl ngan en. papa dan cik ain

Gitu le kisahnya sambutan hari jadi cik alya...utk cik alya papa, mummy dan kakak ucapkan selamat hari jadi, semoga panjang umur, murah rezeki, semoga menjadi anak yg solehah dan bijak, hormat pada ibubapa. Mummy, papa dan kakak sayang alya ...sayang hingga hujung nyawa....

Photobucket

Happy Father's Day

Baru hegeh2 nak updates n3 father's day ni...tak pe la janji ada ek....sambutan ala kadar je...tengahari tu aku bawa en. papa, cik ain, cik alya ngan maktok lunch kat Rennaisance Hotel, maktok memula tak nak ikut katanya malu makan kat hotel...gelak guling2 aku di buatnya...amender la nak di malukan...kat hotel makan ngan tangan gak...makan pakai pinggan gak...minum pakai gelas gak ...haiaaahh....

en. papa ngan cik ain dan cik alya

ngan maktok

tak abis2 cik ain ngan cik alya menghirup mushroom soup....

Di sini ingin aku ucapkan 'Happy Father's Day' buat abah tersayang En. Mohamad Junid Abdul Razak dan buat papa kpd cik ain dan cik alya En. Mohamad Safee Adin..semoga kalian menjadi abah dan papa yg sempurna di mata anak anak....

Photobucket

Friday, June 11, 2010

Lawak ke tak???

Tak tahu la nak klasifikasikan vc ni as lawak or tak?? tp kalau kena kat aku mmg kena le org yg kenakan aku tu....Korang tengok la ek video ni...

video

Apakah perasaan anda sekiranya anda terkena mcm mereka yg terkena dlm video ini??? haa lu fikir la sendiri....huhuuhhuu

Photobucket

Tika Duduk Antara 2 Sujud

Sekadar untuk renungan kita sesama insan...

BESARNYA DOA YANG KITA LUPAKAN

Dalam tidak sedar.

Setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami.. sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati ruginya kita selama ini..

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak,

buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima

Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa'Aafinii (sihatkan aku)

Wa'fuannii (maafkan aku)

Setelah selsai, diamlah sejenaklalu sampaikan rasa syukur kita

Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja..

Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu

tetapi hati antara tidak dan mahu pantaslah Allah perlakukan kita begitu.

Photobucket

Alya dan Keta Mickey Mouse

Kalau lalu je depan Brothers kat Kelana Jaya...sure pandangan anda akan tertarik pada keta kaler pink yg comel ni...mmg comelkan?...cik ain ngan cik alya minat sangat...asal nampak je sure jerit2 'keta mickey mouse2'...cik ain siap suh en. papa belikan keta tu utk dia...kata cik ain 'nnt kalau papa pegi work...kakak leh naik keta mickey mouse tu gi giant'....then aku tanya laa sapa nak bawa keta tu???....jawab cik ain ...'kakak la dive (drive)'....huhuhuuhu...ko kecik lagi nak oii...jln pon tak teratur lagi...dah verangan nak drive keta......;)..

sempat lak cik alya posing sebelah keta ni...

nak suh papa belikan keta ni...ok tak??

Photobucket

Thursday, June 10, 2010

Gobok@Almari Baru

Memandangkan gobok@almari baju dorang dah rosak teruk...pintu semua dah abis tercabut...almari tu dok ternganga jaa...pastu ngan baju2 dorang yg makin bertambah...maka aku menyampaikan hasrat nak beli gobok@almari baru utk dorang pada en. papa....en. papa ok jer...jadi petang ahad lepas kitaorg pon pi la cari kat giant...malas nak gi jauh2...risau lak nnt...lain yg nak beli...lain lak yg akan terbeli...hehehehe

So cari punya cari ...terbekenan lak aku ngan almari ni...tanya kat cik ain ngan cik alya...nak tak almari ni?? ...dua serentak jawab 'naaaaaaaaak'...tanpa fikir panjang terus le sebulat suara setuju utk beli almari tuu....bukan satu ...tp dua almari sekali kitaorg beli...senang sikit...dapat sorang satu...baru la puas hati....

ni la rupa almarinya...cutekan...ni baru je pasang...bangun pagi cik alya terus interprem...cik ain lak blom bangun lagi masa ni.....

Photobucket

Sunday, May 9, 2010

Mother's Day Celebration

Ibu ibu engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka engkau hiburkan selalu
Ibu ibu engkaulah ratu hati kuuu...

Tergaman dan terharu sangat2 sbb cik ain nyanyikan lagu ni utk aku dlm keta tengahari tadi (nyanyi hantam saja cara dia laa, tp mummy paham apa yg ain nyanyikan) ...siap peluk2 aku lagi.....byk kali jugak la dia nyanyi...hari kan hari ibu...lg la buat aku sangat2 terharu...Bila dah jadi ibu ni...baru lah aku sedar betapa besarnya pergorbanan seorang ibu terhadap anak2nya...teringat aku akan pepatah ini 'seorang ibu boleh menjaga anak seramai 10 org, tetapi 10 org anak belum tentu dpt menjaga seorg ibu'.....bg aku pergorbanan seorg ibu tiada nilainya....tak akan dapat di bayar dgn wang ringgit...
Sempena hari ibu tahun ni en. papa bawa aku dan anak2 gi lunch kat Grand Season Hotel....aku suka lunch kat sini sbb foodnya bg aku sangat sedap....

baru smpi..kat lobby hotel...buffet start@12.30pm...kul 12 kitaorg dah sampai...hehehee..biasa la cik ain tu mana pernah serius bila bergambar...

cik ain sempat beli buku utk di baca...baca la sangat...sudahnya simpan dlm beg jugak....

main menu...kambing golek...seram lak aku nengok...hehehehee

nak gak tu interprem sebelah kambing golek...nmpk kecik lak kaki aku dlm gambar ni.....layaaaaaaaaan je laaa ek.....

hasil keje jurugambar tak bertauliah....

cik alya ngan ayam KFC...asal ayam goreng je...ayam kfc laa tuu...hehehhe

cik alya ngan en. papa...memasing dah kenyang la ni

Camni la kami meraikan hari ibu....sedih juga sbb tak dpt meraikan bersama2 ibu tersayang ..buat mak ' terima kasih kerana memahami diri ini , kasih sayang mak pada org tak dpt di nilai dgn wang ringgit , org sayang mak hingga hujung nyawa' ...buat Inak, terima kasih sbb dapat menerima diri ini seadanya...

Selamat Hari Ibu pada semua rakan2 yg bergelar ibu dan bakal bergelar ibu...

Photobucket

Sign My Guestbook