Thursday, December 31, 2009

Welcome 2010...Good Bye 2009

Berdebar2 ni menghitung saat2 menuju detik 12 mlm ...saat itu 2009 akan melabuhkan tirainya...selamat tinggal 2009....dan bermula detik 12.01a.m menjengah lah 2010 ...semoga kedatangan 2010 akan membawa sinar harapan yg terindah dalam kehidupan kita

Selamat menyambut tahun baru 2010.

Photobucket

Wednesday, December 30, 2009

Peminat Upin Ipin

Gelagat budak dua org dok leka layan upin ipin..budak berdua ni minat sangat ngan citer upin ipin ni...cik ain dah leh hafal dah dialog upin ipin tu ...mana yg senang ingat laaa....cik alya lak asal celik mata je minta nak nengok upin ipin...balik je dr umah bbsitter terus sebut upin ipin sambil tunjuk kat laptop...
kusyuknya cik ain kan..mata tak berkelip tu...leka dia layan upin ipin...cik alya pon sama gak..

siap ada bantal tu...sbb cik ain takut..kan ke movie geng tu citer pasal hantu durian..bantal tu cik ain wat tutup muka dia le...

cik ain dah peluk bantal tu...takut ler tuu...bila aku tanya 'kakak takut ke?'...selambar je cik ain jawab 'taaaaaak'..siap jegil2 mata lagi...marah sangat kalau org kata dia penakut....padahal tutup muka ngan bantal tak hingat punyaa....penakut rupenya cik ain ni...lagi satu nak citer cik ain ni mmg takut dan geli giler ngan lipas...kalau nmpk sayap or kaki lipas pon dia dah mengigil semacam ...satu hari tu dia masuk toilet nak 'shishi' ..baru nak lepas hajat jer...cik ain sudah nampak lipas dok bertengek kat tepi dinding toilet..jauh gak le dr dia...menjerit tak hingat...berlari cik ain kuar dr toilet...berjejeh2 kencing atas lantai ..apa taknya tak sempat nak abis 'shishi' dia dah bangun berlari kuar dr toilet.....geram gak ler...sejak dr peristiwa nampak lipas tu...cik ain jadi fobia nak masuk toilet...nak suruh mandi lg la mcm2 alasan cik ain bg...ada lipas laa...air sejuk laa ...kalau mandi nnt kakak deman laa....kalau masuk buang air ke mesti nak berteman...pastu 'shishi' betul2 depan pintu...aduhhh...

Photobucket

Saturday, December 19, 2009

Scholling Time -Part 2

Sekali lagi ai ingatkan kat uols...tolong jangan ketawa yer bila nengok gambar ai masa zaman2 persekolahan dulu...zaman baru nak kenal ngan dunia.....zaman yg penuh dengan keriangan...riang ria ala ala kekanak ribena gituu...senang citer time ni time ai gedik gedik gitu...;) gediks keeer??? emmm tak kot?? sikit2 tu ada laaa....

ni kat bukit larut@ maxwell hill.....masa ni ai form 4...yg kat tengah2 tu dulu jejaka idaman tuu...very the popular kat sekolah....maklum ler atlet sekolah la katakan ...tp bukan idaman ai tau...kira ramai ler budak2 pompuan kat sekolah ai yg minat giler kat dia...

giler bergambar sungguh...hehhehee...opss mamat kat belakang tu bukan student...tu cikgu math ai...cikgu fairus...nama cam pompuan...naluri pon lembut cam pompuan gak..serius ai tak tipu laaa...kalau time dia ngajar...selalu le kena sakat ngan budak2 laki...pernah sekali dia sentap ngan kitaorg....terus tak masuk kelas....huhuhuhu

harap maaf ...quality gambar kureng sikit...zaman dedulu mana ada digital camera cam la ni...ni semua hasil camera pakai kodak...ada masa tu beli kodak 3o keping...bila gi cuci hampeh ...byk yg tak menjadi dr jadi...gambar senget le....itu laa..ini laaa...mcm2....

Photobucket

Friday, December 18, 2009

Cik Ain oh Cik Ain...

Mcm2 la kerenah cik ain ni...dah besar panjang pon masih ada hati nak memain ngan walker lama ni.

video
Suka cik ain ngan walkernya..mcm le dia tu kecik lagi....dedulu cik alya pon tak nak duk dlm walker ni ...
video
rajin cik ain...masa ni ai suh dia tolong lipat kain ...dgn rela hatinya dia pi dok bersila depan tv..nonton sambil lipat kain...buleh ler...tu kat tepi hujung kaki tu hasil kerja cik ain laa...kira ok ler kan...kemas gak ler utk budak umur 3 tahun cam dia....dah boleh harap dah anak dara ai nii

Photobucket

Thursday, December 10, 2009

Contest - "Ceria Si Ayah Bersama Anak

Jom join contest ni...aku sesajer je nak cuba nasib ..mana le tau kot2 kena kan...before ni aku tak rajin sangat layan contest kat blog ni....cuma kali je teringin lak rasanyaaa...mana le tau kut2 untung sabut timbul...hehehhe ceh verangan lahh ko nak menang...ahakss

Ni bannernya...


Ni lak gambarnya...
gNama Papa : Mohamad Safee
Nama Anak: Ain
Hadiah setiap satu bagi tempat

PERTAMA
.
KEDUA
.
KETIGA
.
2 Hadiah Saguhati
.
Tarikh Tutup : 30 Dis 2009

Syarat2
.
1. Wajib menjadi follower Fasha dan sposor Pu3zdini (kalo salah sorang dikira tak lengkap ok..)

2. Add link Fasha ke dlm bloglist anda

3. Semestinya MENEPEK banner di sidebar blog kesayangan anda. Banner tersebut hendaklah di link dengan link ini.

4. Sesiapa yg nak join nie kenalah ada blog..klu x mcm mana nak nilai nanti..

5. Umur anak mestilah dari dah pandai senyum hingga 12 tahun..

Cara2
1. Upload 1 sahaja gambar aksi ceria si suami bersama anak anda.. klu banyak kang juling lak bijik mato mak cik ngan juri2 nak menilainyo...kikikkikki

2. Nyatakan nama si ayah + anak. Nama glamour je tau..x yah pjg@ buat ponek jo jari jemari menaip...hehehe

3. Buat entry tentang contest ini pada blog anda. Dalam blog tersebut mention dan link ke blog Fasha (no link back will be disqualified)

4. Sila tinggalkan comment dan link contest anda HANYA di post entry ini
.
.
Senang jekan.. x susah pon... So meh ler join contest ini beramai2.. Juri2 profesional akan di adili oleh en Harry + cik Pu3zdini & hadiah saguhati cik Qaseh akan buat cabutan..
.
Rebutlah peluang ini...

Photobucket

Tuesday, December 1, 2009

Scholling Time - Part 1

Harap korang jangan gelak tauu....Dah lama aku nak tepek gambar masa zaman2 sekolah ....tapi dok fikir banyak kali gak ler...kena fikir beb sbb hazab sangat tengok gambar masa delulu...ngan hitamnya...ngan sememehnya...serba serbi comot laa...peh tu bila dah bergiat aktif kat fesbuk, ramai lak kawan2 suh letak gambar dulu2..kenkonon nak mengimbau kenangan lama ler gituu...nahh...ni kira dah abis fikir la ni...dengan rela hatinya aku tepek le yg ni jer...itu pon setelah di tapis terlebih dahulu.....;)

ni gambar ai masa form 4...masa ni dah hujung tahun dah ...baru pas buat jamuan...biasa la kan bila hujung tahun je kelas sure buat jamuan makan...yg bermisai tu cikgu samsudin, cikgu ni ngajor PJ (pendidikan jasmani)...yg mana satu aku???...korang cari la sendiri....hat sememeh2 tu ai ler...ehehehhee....

5 sekawan...gelak guling2 ai bila tengok gambar ni..ni kira best fren la ni...ngam hooo...mana2 pi tak berenggang punya...yg kumbang sorang tu mmg tak segan silu le berkawan ngan we all anak dara pingitan ni...aku mmg dah lost contact ngan mereke2 itew....

yg ni pulak masa ai form 2..mana pi la mereka2 ini semua...rindu sesangat nak jumpa korang semua...

Photobucket

Monday, November 30, 2009

Aksi Cik Alya

Tengok le gaya cik alya ni...cam ni ler dia bila aku bawa dia memain kat playground ni...dasat ko tak terkejar aku...cepat benor dia ...pantas ...panjat sana sini...kot cik ain aku tak der la takut sangat...sbb cik ain dah pandai bawa diri...awak tu kecik lagi dik...kita pulak yg jadi gerun bila tengok cik alya tak reti dok diam cam tu...boleh darah tinggi ai tau...smpi kan ada sorang nyonya tu kata ' aiyaaa byk aktif laa...talak takut punya budak' ...hehehee...aku senyum jer lerr...nak jwb apa lagikan...lu tengok sendiri laaa...
Tengok le gaya cik alya...org gelongsur sambil baring...dia lak gelongor meniarap cam ni...suka hati ler dik...apa2 pon layaaaaaaaaaaaaan....

video


Photobucket

Sunday, November 22, 2009

Semuanya tentang mereka...

Ain ~ 2 tahun 10 bulan

Suatu malam ketika aku sedang memberi cik alya ubat, tiba tiba cik ain datang menghampiri sambil memegang dahi ....

cik ain: mummy kakak aman (demam) laaa
aku: kakak tipu ni...tak panas pon..mana ada demam.
cik ain: alaaaaaaa..betul ni..kakak aman laa..nak ubat bleh tak??
aku: mana boleh..ni ubat batuk adik...kakak tak batuk..tak bleh minum laa.
Korang tau apa cik ain jawab???? lebih kurang cam ni laa cik ain punya jawapan sambil buat drama sikit...
cik ain: uhuk..uhukk..uhuk! (buat2 batuk)..ha tu kakak batuk dahh..bleh la kakak makan ubat ekk.
aku: ???????????? .
Bijak la kan cik ain ni sekarang, kalau bab bercakap, pergh ...sepatah kita tanya...berpatah2 dia menjawab...mmg petah sungguh...dah mcm budak umur 4 tahun bercakap...sikit pon tak pelat....syukur alhamdullilah...

Pantas sungguh masa berlalu, sedar tak sedar..cik ain dah nak masuk 3 tahun dah januari depan..rasa mcm baru je smlm lahirkan cik ain, tengok cik ain mula bertatih kemudian berjalan smpi la sekrg ni dah pandai berlari...;)...seronok tengok cik ain membesar depan mata...di tambah lagi dgn sifat ceria cik ain...mmg hidup ni tak pernah sunyi dgn keletah dan gurauan cik ain...kadang2 kalau kat tempat keje rasa mcm nak balik cepat je...sbb rindukan cik ain....

Lagi satu...bila dah besar ni kuat benor merajuknya...pantang silap sikit...tarik muka 14...muncung sedepa...siap bg jelingan tajam lagi....lagi2 kalau cik ain nak sesuatu...kalau kita kata jgn or tak payah...merajuk la nnt ...pujuk la mcm mana pon ...mmg tak jln laaa....nak tak tunggu je smpi rajuk dia reda...baru la ok....dan aku sedang membayangkan bila besar nnt ...dah jadi anak dara...lagi teruk agaknya peel merajuk cik ain.....anak perempuan kan kalau merajuk sure akan lari masuk bilik...berkurung tanda protes....adakah aku akan alami sitausi mcm ni???? huh jauh benor laa melayang fikiran aku ni...;)

Walaupon cik ain kuat merajuk, tp cik ain pandai ambil hati dan memujuk ...kadang2 bila aku marah2., cik ain selalu pujuk2 aku...
cik ain: mummy jgn la marah...tak baik tau ...kakak sayang mummy...mummy jgn marau tauu...
Pastu cik ain datang peluk2 aku ...kalau korang...korang terharu tak??...aku terharu sungguh...mmg tak jadi terus nak marah2...
Bila aku tanya....
Aku: Kakak sayang adik tak???
Cik ain: sayang...kakak sayang adik, sayang mummy, sayang papa...sayang ashraf (cousin dia)...


Itulah cik ain...buah hati aku yg pertama...untuk ain...mummy rindu..sayang kamu ....sayang hingga ke hujung nyawa....

Alya~1 tahun 5 bulan

Ni tentang cik alya pulak, semenjak dua menjak dah besar ni...mcm2 ragam la yg ada pada cik alya...oh y cik alya dah pandai sebut beberapa perkataan antaranya tatak (kakak), papa, ummy (mummy), pi (tepi), beg, andi (mandi), anaaaaaak (tak nak)....byk lagi tp aku tak baper nak ingat sangat laa...sbb perkataan tu pon kuar secara spontan dr mulut cik alya.....

Kadang2 cik alya suka sangat nyakat cik ain..kalau cik ain dok syok tengok tv...ada le akal dia nak ngusik...selalunya cik alya akan buat dek je berdiri depan tv...saja nak bg cik ain bengang...adakalanya cik alya amik remote pastu main tekan je channel apa2...pastu hangin la cik ain...leh jadi gaduh tuu..nak tak nak aku le yg jadi referee tak bergaji..;)

Bab gaduh pon cik alya terer gak..selalunya kalau gaduh ngan cik ain...cik alya ler yg menang...ganaskan ...cik alya kalau dia geram sangat...dia main gigit jer...tak pon tarik rambut...selalu gak ler cik ain kena gigit....sampai lebam2...sian kakak...sikit pon cik ain tak membalas....paling tidak...cik ain menangis je laaa....

Itulah cik alya...buah hati aku yg bongsu ...ye ker bongsu???? untuk alya....mummy rindu...sayang kamu...sayang hingga ke hujung nyawa...

Photobucket

Friday, November 13, 2009

Alhamdullilah ...rezeki anak anak..

Semuanya datang dari ALLAH...rezeki berlipat ganda yg keluarga aku perolehi ni semuanya atas kehendakNYA. Segalanya ingin aku kongsi bersama dan ingin aku ceritakan dalam blog ini...tujuannya bukanlah untuk menunjuk-nunjuk atau bangga...riak jauh sekali ...cuma aku ingin berkongsi kegembiraan ini dgn mencoretkannya di dalam blog yg tak seberapa ni...

Kita mulakan dgn en. papa. Dalam tahun ni jer 2 kali en. papa dapat kenaikan jawatan yakni kenaikan pangkat....kalau dah pangkat naik sure la gaji pon naik kan...Alhamdullilah rezeki anak anak semua tu...mummy pon suka gak ler...

Kali petama en. papa dpt kenaikan dlm bulan Julai hari tu...selepas tamat tempoh percubaan selama 3 bulan then dpt ler confirmation letter awal Oktober baru baru ni...kira ok la kan dah confirm...kalau dulu jawatan en. papa Senior Chef De Partie ...selepas dapat kenaikan ni jawatan en. papa adalah Jr. Sous Chef ( secara rasminya masuk management) maknanya dah tak leh claim2 OT ni....kalau dulu leh laa...la ni lu fikir la sendiri...

Pastu dlm minggu lepas en. papa bawa balik satu lagi surat kenaikan pangkat...perghh giler aku kata (dlm hati Alhamdullilah...pangkat naik gaji of coz la naik jugak..ni la part yg aku suke sangat) hehehhe...takkan tak smpi sebulan confirm utk kenaikan pertama dah dapat surat kenaikan pangkat lagi...konfius gak aku ni....en. papa kata 'biasa ler org harapan' ....pastu aku sambung lak.....'emm pasni bawa le tikar bantal dok kat hotel' sure le kena keje teruk ni....masa semua abis kat hotel laa...org keje hotel ni life dorang 85 % abis kat hotel je...ko dah berlaki kan org keje hotel...ko kena reda laaa....weekend pon ko sensorang kat umah layan anak2...apo nak buek...laki ko kalau boleh 24 jam kena ada kat hotel..huhuhuhuhuu...sian aku kan...sian lagi kat anak2....kurang dpt belaian papa...sbb tu la anak2 aku kalau ngan papa dorang...manja tak hingat.....mana taknya pepagi en. papa dah gi keje...baliknya dah kul 11-12 mlm...anak2 pon dah tido...sbb tu la cik ain kenkadang sanggup tahan ngantuk sbb nak tunggu papa balik dr keje....

Lupa nak bgtau kali ni jawatan en. papa dah jadi Sous Chef...kenaikan berkuatkuasa 1 Disember 2009...wahh dah bagus ni...gaji pon boleh tahan ( rezeki anak2 kan) InsyaAllah hujung bulan doblas ni en. papa dpt bonus...ko bayangkan kalau dpt 2 bulan bonus jer ngan tangga gaji yg ada sekarang ni ...perghh lumayan bebb...aku dah mula congak2...dah mula listkan apa yg aku nak beli...tetiba lak aku jadi mata duitan ni...hua hua hua org kata rezeki jgn di tolakkan...kan...

Yang kedua lak ...nak citer pasal aku ....kalau en. papa naik pangkat...aku pon tak nak ngalah gak...agaknya dah rezeki aku dan keluarga kot.......tahun ni aku pon dapat gak kenaikan gred/pangkat ...tahun lepas aku cuba tp tak berjaya...tahun ni syukur Alhamdullilah aku berjaya...maknanya gaji aku pon naik juga ler....kenaikan pangkat aku effective 1st Nov 2009...bermakna bulan ni aku dapat gaji baru laaa...yezzzzzzzzzzaa suke suke....Alhamdullilah....syukur...syukur di atas segala kurnianNYA....

Tiba2 lak aku teringat...awal tahun 2008...kami sekeluarga sepatutnya berhijrah...nak menetap di Kota Kinabalu sbb en. papa dpt offer keje kat Karambunai Resort..tapi tak jadi sbb agak sukar utk aku memohon pertukaran....ramai lagi staff yg kena Q ...kalau nak cepat kena cari staff kat KK yg nak tukar suka sama suka dgn kita. Agaknya kalau jadi tukar ke sana...leh tak en. papa dpt apa yg dia dapat sekarang???...atau sampai sekarang en. papa masih ngan jawatan SCDP. Sebagai seorang isteri...aku dapat rasa yg masa depan en. papa cerah di sini (di tmpt kerja sekarang) ..dan aku doakan semoga kejayaan demi kejayaan sentiasa bersama en. papa. Kepayahan hari ini adalah untuk kesenangan di masa hadapan.

Photobucket

Tuesday, November 3, 2009

Gosok jgn tak gosok!

Hari sabtu lepas gi beli barang2 dapur kat mydin Subang...dah jadi kebiasaan cik ain laa...mesti nak beli mainan...asal shopping je...ada je la barang mainan yg cik ain berkenan...dlm hal ni cik alya pon untung juga la...sbb apa yg cik dapat...cik alya pon akan dapat sama supaya bila kat umah nanti aku ngan en. papa tak pening dan tak perlu nak jadi refree tiap kali cik ain ngan cik alya gaduh berebut mainan. Tapi selalunya gaduh gak sbb cik ain slalu conquer semua mainan termasuk mainan cik alya...boleh pulak dia kata kat adik 'kakak simpan dulu ek..esok2 kita main ek'...hehhehee
Dapat le mainan yg ada iron ni utk cik ain...siap ada iron board lagi tu...teramat suka la sbb kat umah cik ain mmg suka main iron...selalu iron aku tu cik ain amik buat iron baju2 dia..ada sekali tu cik ain siap on suis lagi...nasib aku perasan cepat...kalau tak mau melecur tangan cik ain...tu pon cik ain tetap tak serik2 gak....
So kawan2 ...meh la tengok cik ain dok iron seluar ni...beria ia ko...hehehe....siap sengih je bila dia perasan yg aku dok rakam gelagat dia dok meg'iron' baju tu....


video
harap maaf mutu visual kurang memuaskan.

Photobucket

Friday, October 23, 2009

Sedih...hiba....

Jumaat lepas cik alya tak berapa sihat..... aku dah perasan dah sejak mlm tu lagi bila bernafas dada cik alya lain mcm je...laju je turun naik turun naik...tidur pon mcm tak lena ...kejap2 jaga..kul 5 pagi dia dah bangun...aku ingatkan tak ada apa2 la...lagipon cik alya masa ni mmg dok batuk2 dan selsema...almost a week jugak la keadaan dia mcm tu..
Masa nak gi keje tu aku tengok cik alya mcm ok sikit la...so hantar la umah bbsitter sambil pesan kat bbsitter tu kalau cik alya meragam ke apa ke...cepat2 la call...lepas hantar aku ke ofis en. papa ngan ain ke giant jap beli barang2...sambil2 tu layan cik ain memain kat playground...
Lebih kurang kul 11.30am camtu en. papa call...suruh aku balik sbb nak bawa cik alya gi spital...bbsitter call bgtau cik alya sesak nafas...mujur la en. papa cuti hari jumaat tu...
Aku bergegas balik...en. papa, cik ain ngan cik alya tunggu aku kat LRT Kelana Jaya, masa aku sampai tu sian cik alya....lemah sesangat......en. papa terus drive gi klinik pakar kanak2 ...dah semput teruk ni kata dr. cheng...bila aku bgtau sejak mlm tadi keadaan cik alya camni...marah la doc tu..naper tunggu smpi skrg baru nak dtg klinik..tu la kan salah aku gak ler...dok kata tak der apa2...tak der apa2...sbb batuk je jadi camtu...haaa mujur lagi....kalau tak...subhanallah...mcm2 kemungkinan boleh berlaku....cik alya kena sedut oksigen 2 kali....before balik doc pesan kalau jadi lagi...terus bawa pi hospital ...jgn tangguh2....
Balik umah tengok cik alya ok sikit...dah makan ubat ...lasak balik...memain ngan cik ain...aku lak terus sms ofismate bgtau tak masuk office dah...sian pulak nak tinggalkan cik alya....
Dalam kul 8pm camtu aku nak tido kan cik alya...aku tengok dada turun naik turun naik lagi...lain mcm je...pastu cik alya lak kejap2 jaga...kejap2 jaga...susah nak tido...aku suruh en. papa tengok...en. papa kata siap2 lah jom pi hospital...cik alya semput lagi nii....aku pon apa lagi siap2 apa yg patut...packing baju cik alya...diapers...susu...mana le tau kot2 kena tahan wad ...
Sampai je kat HKL...lepas daftar...then masuk jumpa doc...aku bgtau doc...alya semput..tengahari tadi dah pam oksigen 2 kali...terus doc kata masuk wad..nak tak nak kena la jugak kan....masuk la cik alya kat wad KK6 Institut Pediatrik HKL...wad yg sama masa cik alya kena demam denggi tahun lepas...bermalam lah aku di wad menemani cik alya....selesa jugak la sbb ada katil utk aku tidur bersebelahan ngan katil cik alya....bilik mandi semua ada....

1st day cik alya kat wad..nak pakai tiub oksigen tu punya la susah...sejak mlm lagi aku dok pujuk2, tiap kali aku pegang je tiub tu cik alya dah cuak....baru nak nak letak je...cik alya dah meronta2....esoknya en. papa pujuk2 sikit...dodoi2...manja2...baru le cik alya nak pakai benda alah tu......lega aku rasa...tu belum lagi aku kuar chamber utk pam healer ....melalak gak cik alya...tp lama2 sbb dah lali kot...tiap kali nampak aku pegang chamber je...cik alya dah dtg menyerah...hehehehee
tiub oksigen tu kena 24 hrs kena pakai...paru2 cik alya kurang oksigen....masa ni jugak doktor x-ray paru2 cik alya...bila tengok gambar x-ray doktor mengesahkan yg paru2 cik alya dah di jangkiti kuman....sian cik alya....tapi bila dah kat hospital...aku tak lah risau sangat...kalau jadi apa2 doktorkan ada.....

2nd day kat hospital..selera makan cik alya pon kurang...tak nak makan nasi langsung..susu 2 auns pon tak habis....cik alya byk minum air masak je...jenuh paksa makan...tak nak jugak...masa ni cik alya byk tido je...maybe pengaruh ubat jugak kot...

kuruskan?? turun sekilo berat cik alya...keding je nampak...mcm budak tak cukup makan....kalau dukung tu tak la rasa berat mcm sebelum ni....menitis gak le airmata ni tengok cik alya...on 3rd day baru la selera cik alya normal, semangkuk bubur nasi cik alya leh abiskan....tak cukup lak tu...nasi aku pon cik alya abiskan separuh....lega hati ni tengok cik alya makan....lepas kuar hospital makan byk2 lagi ye dik....kasi up sikit berat badan tu...

4th day...cik alya dah nampak makin sihat....dah tak payah pakai tiub oksigen lagi....dlm kul 10am doktor pakar dtg check...doktor boleh pulak tanya kat aku 'nak discharge hari ni ke'.....sure ler aku angguk...bosan seh dok hospital lama2...lega rasanya bila doktor kata cik alya dah leh discharge..doktor bgtau .asma cik alya ni peringkat baru nak jadi...so kena hati2 dan berjaga2 baik bab makan minum dan persekitaran.
Selasa jam 11.30am camtu cik alya dan aku pon berangkat pulang dgn en. papa....kali ni aku berdoa. agar cik alya tak masuk wad lagi....AMIN


Photobucket

Tuesday, October 6, 2009

Cik Ain di kampung

Apsal tetiba aku rajin ni???? masuk hari ni dah 2 malam aku dok gigih update blog ni...sebelum ni nak nengok blog pon dah malas...;)....bukan malas sbb tak der bahan or cerita yg nak di kisahkan..cuma la ni aku dah tersyok layan FB lak...sejak dua menjak dah join RIFC ni ...gigih tul aku membz kan diri kat FB...apa tu RIFC...jeng jeng jeng Remy Ishak Fan Club...;)...camner ler aku leh terjebak minat kat mamat ni???...semuanya kerana penangan 'Nur Kasih' laaa...ish dah lari tajuk la pulak.....heheheee

Berbalik pada citer kali ni, before this aku citer telatah cik alya dan kucing2nya...entry kali ni aku nak citer pasal cik ain lak...kemain lagi cik ain kat kampung...kalau buat salah ke apa ke...ada jer la org nak back up...kira manja la ngan maktok, tokwan dan pakcik2nya...asal kena marah je lari pi ngadu ngan dorang...


ni la keje cik ain...everyday nak menyapu laman uamh mak tok yg tak seberapa tu...pantang nampak penyapu...rajin la pulak...

cik alya pon sama gak ler...tumpang meyibuk ...sok korang besar kalau mummy suruh menyapu..korang tak nak...siap la ye...masa kecik kemain lagi korang...sampai berebut rebut penyapu....

dah besarkan anak dara aku...dok menyapu pon sempat tengok kamera lagi..

Ada lagi peel cik ain ni...kalau nak tau cik ain la ni diapers free dah...lega aku rasa...save sikit budget nak beli diapers...tp ada gak benda yg buat aku letih nak melayan....asal kencing je...mesti nak mandi sekali...kira package laa....bayangkan la kalau sehari 5 kali kencing....tak 5 kali mandi...lagi2 kat umah maktok ada shower...asyik nak mandi hujan jer laaa.....

Photobucket

Monday, October 5, 2009

Alya dan Kucing...

Aktiviti cik alya kat umah mak tok, hari2 nak main2 ngan kucing...kalau nampak kucing suka sangat...kucing2 mak aku pon suka dgn cik alya ...cik ain pon sama gak la...tp cik ain tak layan kucing sangat ...kalau cik alya...siap bersila lagi sebelah kucing...pastu siap usap2 lagi....kucing mak tok semua dah kenal cik alya...pandai lak tu bila nampak kucing..cik alya jerit 'tat'..'tat'...hehhehhee

kucing kat kaki lima pon cik alya leh layan..siap bersila lagi tuu....

manjannya kucing ni di sisi cik alya...sampai terlena kucing tuu...

eh..tido la pulak cat ni...

kucing tu mcm akrab je ngan cik alya...duk diam jer...mcm jumpa kawan lama je...hahahhaaa

Kalau nak tau kucing dgn cik alya memang tak dpt di pisahkan... ada sekor kucing putih mata kaler biru..ni kucing kat umah mak aku laa...kalau nampak cik alya terus dia datang gesel2 manja kat cik alya...tp aku tak sempat nak snap gambar tu sbb kat umah aku always busy kat dapur...sama ada aku busy memasak atau sometime dok busy mencekik....hahahaaaaa
Kucing2 kat umah mak aku ni ada byk ekor gak ler...tp sumer bukan mak aku bela...ntah mana datang pon aku tak tau...mak aku ni rajin dok bg makan...tu yg hari2 kucing2 ni dok berumahtangga kat umah mak aku...dan satu yg aku suka...kucing2 ni tak 'membuang' merata rata...seminggu aku dok kg ..tak nampak pon hasil buangan kat laman rumah...tak tahu ler mana dorang gi membuang...hehehehee

Photobucket

Wednesday, September 30, 2009

Raya...Rayaaa...Raya 2009

Sejak dua menjak abis cuti raya ni aku rasa mcm malas je nak update blog ini.....maklumlah kan...masih mood raya lagi......tapi mana leh tahan bila buka blog kawan2 je sumer pakat gamat dok citer pasal raya..sumer pakat ceria dengan baju raya yg sedondon. Di sbbkan ni la dengan semanngat membara dan dengan gigihnya cuba untuk meng'update' gambar2 raya dlm blog aku yg tak seberapa ni dgn harapan ada la yg sudi menjengok yerr....lagi pon masih belum terlambatkan..kan ke kita raya selama sebulan...;)

Di pendekkan cerita...Alhamdullilah tahun ni aku sekeluarga meraikan aidilfitri di kampung halaman aku sendiri di Perak, kalau ikut sistem giliran...tahun ni sepatutnya aku sekeluarga pulang ke Sabah..tetapi memandangkan keadaan ekonomi yg tak stabil skrg, (betul ke tak stabil???...tiap kali soping...belanja mcm nak rak jugak)...hasrat suci murni tu terpaksa la kami lupakan...InsyaAllah ...ada rezeki tahun depan beraya di Sabah pulak.......Nak cerita gak ler malam kitaorg nak balik ke perak tu..mak aihh mcam pesta la kat highway..seronok pulak rasa...mana2 RNR semua penuh ngan org...lagi2 nak dekat waktu sahur tu..ada yg siap bentang tikar tepi highway then buka bekal ...mcm berkelah la pulak dorang bersahur...fikir2 setahun sekali je nak nengok senario cam ni...hanya pada musim raya aidilfitri je..kot raya2 kaum lain idakle sampai cam gini keadaannya kan kann...

Lucunya di pagi raya...tatkala org lain semua sibuk2 bersiap nak pegi solat raya cik ain lak buat hal...ada ke patut dia minta nak pakai suar jeans..dia ingat ni raya omputeh kot.....Adehh pagi raya ni nak oiii..kena la pakai baju kurung... alya jugak yg sporting...seharian dia pakai baju kurung..sikit pon dia tak mengamuk...emm di sbb kan cik ain tak nak berbaju kurung...jadi aku pon tak der mood nak bergambar raya satu family..huhuhuhu...

Cik alya yg ttp sporting...sepanjang masa berbaju kurung

Cik alya lagi...mana cik Ain??

Ni dia cik ain...actually cik ain ada baju kurung yg sedondon ngan cik alya...tp cik ain tak nak pakai...jenuh la aku pujuk..cik ain ttp tak nak ...

Ni je la serba sedikit citer raya kitaorg...sebenarnya byk lagi ceritanya...tapi aku rasa mcm malas pulak nak menaip....


Photobucket

Thursday, September 17, 2009

Salam Aidil Fitri 1430H

Di kesempatan ini ju & co ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya, Mohon Maaf zahir dan Batin andai ada tersalah kata dan terkasar perbuatan.

Semoga hari lebaran yang bakal menjelma dan Ramadhan yang akan kita tinggalkan memberi pengalaman yang cukup bermakna kapada kita semua, Amin..

Photobucket

Wednesday, September 16, 2009

Nak Marah ke tak????

Aku tau tau lak kan kalau korang....nak marah ke tak kalau korang tengok anak korang buat mcm ni. Aku sibuk2 masak kat dapur...cik ain lak sibuk menyonteng muka dan kakinya...sampai abis la dakwat marker pen tu..permenant ink pulak tu...
Memula aku tengok...mmg macam nak marah..rasa mcm nak piat2 je telinga cik ain...rasa mcm nak cubit2 tangan cik ain...tp aku sabar dulu...puasa ni..mana boleh marah2...tak pasal2 hilang pahala lak....
Kalau korang nak tau camner rupa cik ain...sila la tengok gambar2 ni...

tengok la dah mcm komando nak pi perang dah rupa cik ain ni

aku tak suruh pon cik ain posing camni...pandai2 dia jer

tak suka aku cik ain buat muka camni...hehehee

Ada yg mencuit hati dan menjadi penyebab kenapa aku tak jadi nak marah cik ain...masa aku ngendap dia kat dlm bilik bukan main kusyuk lagi dok menconteng muka depan cermin.....
Aku: Ehemmm...
Terkejut dan tergaman cik ain....bulat mata dia pandang aku...muka dia cam dah takut sikit.....pastu dia senyum manja kat aku ...(boleh lak senyum tuu)...heheheeee
Cik Ain: Mummy ...kakak awa (lawa) tak??
Haaa..amik ko...soklan menguji minda sekaligus menyejukan hati anda yg sememangnya tengah panas membara.....gelak sakan aku...nak marah pon tak jadi...apa2 la nak oiii

Photobucket

Sunday, September 6, 2009

Weekend...shopping

Pejam celik ..pejam celik...dah 16 hari kita berada di bulan ramadhan yg mulia ini...dan sudah 16 hari juga lah kita telah menjalani ibadah puasa. Bila dah nak dekat raya ni...mcm biasa la kan...memasing mula la busy nak shopping itu dan ini...nak pastikan semuanya baru menjelang hari raya nnt. Samalah mcm aku ni...dah 2 kali weekend sibuk dgn bershopping...shopping baju anak2 je...tu yg penting..utk diri sendiri cukup le sepasang kurung baru...tak perlu byk pasang...sbb aku ni boleh di katakan tiap 2 bulan sekali sure buat baju baru....
Weekend masa merdeka day tu...aku bawa anak2 gi jusco 1Utama...ada sale pulak tu...apa lagi mula la ushar yg sesuai untuk ain dan alya....akhirnya dapat laa gaun raya yg sama corak sorang sepasang..pastu jln lagi ..tp agak tak tenteram sbb alya buat perangai...maklum la budak baru dpt kaki...asyik nak berjalan je...taknak langsung kita dukung....


Cik ain...dari dlm keta lagi asyik sebut nak makan kfc...bila sampai je kat 1Utama...aku terus bawa cik ain makan dulu...cik ain pekena set dinner plate...suka cik ain dapat makan drumstik...feberet cik ain tuu...


Cik alya masa ni mood tak ok...dari umah sampai le ke 1Utama asyik mengamuk je...en. papa pon bawa cik alya
jalan2 dulu...sementara aku melayan cik ain pekena kfc.

Muka org dah kenyang makan kfc...aku yg meneman ni...sabar je laa...hehhheeheheh


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Minggu ni pulak...aku dah sesiap suruh en. papa amik offday hari sabtu...motif utamanya apa lagi nak shopping lagi ler...semangat lagi membara bila dapat tau sogo wat sogo kad sales..apa lagi aku yg tak ada kad ni sanggup pi buat kad semata2 nak gi sogo kad sales...during lunch time hari jumaat tu aku naik LRT gi sogo buat kad...mujur le murah RM 12 je utk 2 tahun...sbb buat masa sogo kad sales...kalau buat masa hari biasa kena RM 24...
Pagi2 sabtu lagi aku ngan en. papa di temani cik ain kuar umah menuju ke sogo....cik alya aku tinggal kat mak aku...kebetulan mak aku ada...sbb jaga anak2 aku jap sementara babysitter aku tengah nak recover from h1n1 (dah discharge tp still kena kuarantin about one week lagi...anak beranak infected h1n1)
Aku sampai kat sogo dlm kul 9.30am..masuk je sogo...tengok mcm tak ramai org ...dlm hati aku siap kata...emm aku dtg awal sure org tak ramai lagii.. naik jer kat children dept ..mai aihhh....ramainya umat....dah mcm semut hurung gula la pulak....nak pilih baju pon susah....sempat la pilih sepasang utk cik alya....pastu en. papa ajak kuar...aku tengok cik ain pon dah rimas....lepas bayar baju cik alya ...kitaorg pon gerak kuar dr sogo....di sbbkan masih awal lagi....en. papa bawa kitaorg gi jusco AU2 kat keramat....kat sini aman sikit nak shoping...tak der le berebut2 ngan org ramai.....rasa nyesal gak le buat kad sogo tu...

Ni masa kat jusco...org sibuk nak shopping ...cik ain lak sibuk nak naik kuda....

Cik ain dan kudanya....comel la pulak...aku rasa mcm nak beli je sekor untuk cik ain...hehehee

Senyum simpul cik ain....

seronok...gumbira...ceria...

Shoping sampai tak hingat....dekat kul 4 ptg baru balik umah...baju2 untuk cik ain dan cik alya semua dah cukup...kasut je blom beli lagi....puas la survey tp tak ada yg seswai....nampaknya weekend depan kena shoping lagi ni...nak cari kasut pulak...chaayork2x

Photobucket

Sign My Guestbook